V Ostravě budou městské obchodní společnosti provozovat soukromníci

Ostrava - Všechny obchodní společnosti, které jsou ve vlastnictví města, budou provozovat soukromníci. S takovou myšlenkou přišlo vedení Ostravy. Chce tak ušetřit  miliony korun, kterými tyto společnosti dotuje z městského rozpočtu.

Stovky milionů, které ročně z městské pokladny spolknou parkoviště, hokejová ČEZ aréna, Ostravské komunikace nebo Dopravní podnik Ostrava, mohou být podle Evropské Unie považovány za nedovolenou veřejnou podporu. Ostravský magistrát se proto snaží předejít žalobám ať už ze strany Bruselu nebo místních podnikatelů. Primátor Ostravy Petr Kajnar vysvětluje, že město provozuje společnosti, které dotuje. Ve stejných oborech však zároveň podnikají soukromé společnosti bez dotací. Na město se tak vyvíjejí tlaky, aby pro provoz svých společností mělo koncesi. Ostrava by zůstala vlastníkem společností a magistrát by na základě koncesní smlouvy jen kontroloval, zda provozovatel majetek využívá v souladu s veřejným zájmem. Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti o.p.s. poukazuje na otázku deformace trhu. Například v případě parkování je třeba dobře hlídat cenovou hladinu.

Hokejová ČEZ aréna by měla být první společností, kterou bude provozovat soukromník. Vedení Ostravy už zadalo vypracování auditu. Soukromého provozovatele a zároveň investora chce radnice najít i pro zamýšlené Národní sportovní centrum Morava. Fotbalový a atletický stadion za více než dvě miliardy korun by měl stát už za necelé tři roky. Podle primátora Kajnara jsou podmínky soutěže jednoduché: „Vyhraje ten, kdo bude chtít od města nejmíň peněz.“

Výsledky auditu na provozování ČEZ arény a multifunkčního stadionu by měli mít zastupitelé na stole do konce letošního roku.