Hořící metan v karvinském dole těžce zranil tři horníky

Karviná - Čtyři horníky ve čtvrtek večer zranil uvolněný metan, který se vznítil v dole ČSM na Karvinsku. Tři tězce zranění byli převezeni na popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Ostravě. Jejich stav je vážný. Čtvrtý muž je v domácím ošetření. Přesnou příčinu exploze v současné době zjišťují odborníci. Metan se údajně vznítil od jiskry, která přeskočila z důlního kombajnu. Verzi nyní prošetřuje speciální komise.

Vladislav Sobol, mluvčí Ostravsko-karvinských dolů (OKD), komentoval nehodu: „ Šlo zřejmě o souhru nešťastných náhod. Ve všech šachtách OKD máme čidla a další zařízení, které by včas varovaly, kdyby mělo dojít k výbuchu. V tomto případě nešlo o výbuch, ale o samovznícení.“

I když měli horníci těžké popáleniny, odešli z místa nehody sami. Podle lékařů je taková reakce následkem popáleninového šoku. Vážnost zranění trojice mužů potvrdil i mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný. „Udržujeme je v umělém spánku. U všech pacientů se jedná o popáleniny v rozsahu šedesáti procent povrchu lidského těla. Jejich stav zatím není stabilizovaný,“ vysvětlil.

Důl, ve kterém se těží černé uhlí, patří společnosti Ostravsko-karvinské doly. Výstavba byla zahájena koncem padesátých let, první uhlí bylo vytěženo o deset let později, v prosinci 1968. Původní název zněl Důl Československého svazu mládeže, dnes se používá jen zkratka ČSM. 

Důlní plyn v podzemí OKD naposledy hořel v roce 2006. V Dole ČSA 5. září dva horníky popálil, třetí se důlním plynem přiotrávil. V březnu 2005 pak plamen z hořícího metanu popálil horníka pracujícího v podzemí Dolu Darkov.

  • Černouhelný důl ČSM-jih zdroj: Wikipedia http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/106/10521.jpg
  • Ilustrační foto zdroj: okd.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/106/10555.jpg