V Bohumíně bude nový most

Bohumín - Jeden z dopravně nejvytíženějších mostů v Moravskoslezském kraji, skřečoňský most v Bohumíně, co nevidět nahradí zcela nová stavba. Asi 100 metrů dlouhý kolos údajně nabídne větší plynulost v dopravě a také přímé napojení na dálnici D47. Stavební práce si vyžádají objízdnou trasu, která už teď vzbuzuje obavy u místních obyvatel.

U Nové Vsi a Skřečoně smrtelné nehody nebývají žádnou výjimkou. A podle místních může být i hůř. Oběma bohumínskými obvody totiž kvůli stavbě nového skřečoňského mostu povede dočasná objízdná trasa. „Co se týče nákladní dopravy v současné době, tak je situace neúnosná,“ říká jedna z obyvatelek Bohumína. „Bude vybudován zcela nový skřečoňský most a obchvat k dálnici. Považujeme to za velké vítězství, protože starý most byl velmi nebezpečný a dálnice ulehčí do budoucna dopravnímu zatížení města, což pomůže mnoha občanům,“ uvádí bohumínský starosta Petr Vícha. „Část dopravy bude svedena po ulici Lidické přes průmyslovou zónu a část po ulici Opletalově,“ dodává starosta.
 
Už v roce 2006 místní sepsali petici, ve které žádali výstavbu chodníků, to se ale ukázalo technicky nemožné. Vozovka je údajně příliš úzká. V současné době zvažují sepsat petici novou. „Nejsou tu chodníky a je to tu moc úzké,“ popisuje situaci v místě jeden z obyvatel Nové Vsi. „My jsme zatím petici neobdrželi. Jestli hovoříte o ulici Opletalově, která z Nové Vsi vede do Skřečoně, tak ta se právě po výstavbě dálnice stane ulicí slepou a doprava se tam velmi zlepší,“ tvrdí starosta Vícha.
 
Za nový most zaplatí ŘSD 80 milionů korun, údajně půjde o velmi složitou stavbu, jen hmotnost konstrukce stavbaři odhadují na 650 tun. Ředitelství silnic a dálnic chce s výstavbou začít ještě letos. Nový most by tam mohl být dokončen i s dálničním přivaděčem už koncem roku 2010.