Český kmín se dočkal ochranné evropské známky

Jihlava - V Česku se pěstuje jeden z nejkvalitnějších kmínů na světě. Bez tohoto nejstaršího koření Evropy, které zlepšuje stravitelnost jídel a nepostradatelné je i v mnoha dalších odvětvích, se v kuchyni obejde málokdo. Koření s označením Český kmín patří od února mezi značky chráněné v rámci Evropské unie. Nejvíce se o to pravděpodobně zasloužil Josef Kameník z Keřkova na Vysočině.

Vysoký obsah silic, díky kterému se koření využívá ve farmaceutickém průmyslu pro výrobu mastí a léků, a také vynikající výnosnost odlišují český kmín od ostatních nejvíce. Josef Kameník z Keřkova u Přibyslavi na těchto vlastnostech postavil boj za evropskou ochrannou známku Český kmín a jeho mnohaleté úsilí se nakonec vyplatilo. Navíc je také prvním, kdo dokázal bruselské úředníky přesvědčit, aby součástí ochranné známky bylo také zeměpisné označení „český“. „Jsme skutečně první, Evropská unie totiž nemá snahu do těch názvů dávat názvy států,“ potvrzuje předseda sdružení Český kmín Josef Kameník.

„Naše odrůdy jsou skutečně špičkové a já jako šlechtitel mohu potvrdit, že žádným křížením to nejde nahradit a překonat,“ říká ke kvalitě českého kmínu šlechtitelka kmínu a máku Ludmila Kameníková. Kvůli nízkým výkupním cenám ale v Česku stále klesá plocha polí osetých kmínem. Nejsložitější úkol pěstitele Českého kmínu tak teprve čeká. Musejí přesvědčit zákazníky, aby kupovali jen nejkvalitnější Český kmín a vytlačili tak z trhu levné dovozy.