Olomoucká nemocnice chce přilákat nové dárce krve

Olomouc - Olomoucká Fakultní nemocnice chce masivní kampaní přilákat nové dárce krve. Letáky s konkrétními lidskými příběhy mají zejména mladým lidem vysvětlit, jak je krev důležitá a kde všude a jaké množství potřebují lékaři při záchraně lidských životů. Patronem kampaně se stal český hokejový reprezentant Jiří Dopita.

Desetiletá Sabina Kohnová onemocněla v sedmi letech akutní leukémií a v olomoucké nemocnici strávila téměř rok. Devatenáctiletý Roman Volšanský se vážně zranil při autonehodě a prodělal složitou operaci pánve. Oba spojuje solidarita lidí, kteří darovali krev a tím jim zachránili život. Již vyléčená Sabina Kohnová vysvětluje: „Krev jsem potřebovala hlavně proto, že mi ji ředili při chemoterapii a měla jsem málo destiček.“ Roman Volšanský potřeboval tři litry krve, jinak by vykrvácel.

Pomocí právě zahájené kampaně chce vedení nemocnice zdůraznit lidem, že i oni mohou transfuzi někdy potřebovat, aby jim třeba zachránila život. Propagovat dárcovství bude i hokejista Jiří Dopita: „Snažím se oslovit sportovce, aby s dárcovstvím pomohli.“ Každým rokem ubývá lidí, kteří darují krev poprvé, nemocnice chce získat především mladou generaci. Primářka transfuzního oddělení Dana Galuszková potvrzuje, že před pěti lety měli asi 2000 prvodárců, nyní je jich polovina. Kampaň je proto zaměřena na rozšíření informovanosti, proč je krev důležitá. Podle ředitele Radomíra Maráčka se chce FN Olomouc obrátit především na mladé potencionálně dlouhodobé dárce.

Masivní kampaň na získání dárců krve potrvá nejméně měsíc. Plakáty a letáky zaplaví téměř celé město.

Vydáno pod