Sudoměřice rozhodují v referendu o osudu silnice na Slovensko

Hodonín - Lidé v Sudoměřicích na Hodonínsku dnes rozhodli v referendu o znovuotevření staré silnice do slovenské Skalice. Pro její zprůjezdnění hlasovaly dvě třetiny zúčastněných voličů. Silnice byla uzavřená od roku 2004, a proto museli lidé jezdit na Slovensko oklikou. Kamiony už jezdí po novém obchvatu, a tak může stará cesta sloužit místním, zvlášť když díky Schengenu není problém s hranicemi.

Hlasovací místnost se otevřela v devět hodin ráno a hned od začátku čelila náporu místních, kteří se přišli vyjádřit k otázce, co by se mělo stát se sporným úsekem silnice. Někteří z nich si názory vyměňovali i otevřeně. „Kdo jede ze Strážnice, od Veselí, nepojede stejně přes Sudoměřice přes Skalici. Tady se jedná hlavně o ty místní obyvatele,“ nechal se slyšet jeden z nich. „Jsou tady lidi, co bydlí hned pod kopcem a mají to deset kilometrů navíc. A jednou je to státní cesta, která je ohodnocená a všechno, tak proč by nás tady měli uzavírat,“ přidává se další.

Jiní obyvatelé Sudoměřic by zákaz vjezdu na místě ponechali. Mají strach hlavně z případného zvýšení provozu. „Já jsem proti otevření, určitě. Protože bydlím přímo tady u cesty, tak nechci, aby nám tady jezdily náklaďáky nebo avie, když to bude do 3,5 tuny.“

„Referendum je určitě správné, protože je potřeba si ve vesnici vyjasnit názory na tuto věc,“ myslí si starosta Sudoměřic Stanislav Tomšej (KDU-ČSL). K většinovému názoru podle něj zastupitelstvo přihlédne, jestli ale jeho výsledky nyní zohlední i majitel silnice, tedy stát, se teprve uvidí.

Referendum bylo platné, neboť k němu přišla nadpoloviční většina ze všech obyvatel Sudoměřic - 525 z 1008 všech voličů.