Lesy na severní Moravě ničí kůrovec

Ostrava - Kůrovec ničí lesy na severní Moravě a ve Slezsku. Podle pracovníků lesní správy se už jedná o kalamitní stav. Postiženy jsou tisíce stromů. Kritická situace je například v některých částech Beskyd, kde se vyskytuje nejčastěji lýkožrout smrkový.

Výskyt kůrovce v revíru Hukvaldy v Beskydech lesníci zaznamenali na několika místech, některé stromy už začínají usychat. „Tady vidíme už suchý smrk, který kůrovec opustil, dokončil vývoj a zaútočil na vedlejší stromy,“ popisuje situaci lesní správce Vojtěch Pavel.  
 
Suché počasí a mírné teploty jsou podmínkami, ve kterých se kůrovci cítí nejlépe. Podle lesníků napadají především smrkové lesy v nižších polohách. „Zima je mírná, očekáváme, že bude suchý a teplý rok, který je pro vývoj kůrovce velice příznivý,“ upřesňuje Vojtěch Pavel.    
 
Podle lesních správců kůrovci napadli na severní Moravě a ve Slezsku už tisíce stromů. Před několika dny se o tom přesvědčil i ministr zemědělství Petr Gandalovič. „Já jsem docela překvapen. Přiznám se, že jako Severočech jsem zvyklý na imisní napadení lesa. Toto je jiné napadení, které má svou příčinu v nevhodné druhové skladbě lesů. Druhou příčinou je i fakt, že jsou v posledních letech pro šíření kůrovce příznivé klimatické podmínky,“ říká ministr Gandalovič. 

Poslední velká kůrovcová kalamita zasáhla Českou republiku v roce 1995.
Proti kůrovcům lesníci rozmisťují lapače a lapáky. „Od 1. dubna posílíme venkovní personál a také zvýšíme venkovní kontrolu porostů, abychom kůrovce včas odhalili,“ uvádí Vojtěch Pavel.
 
Lapače a lapáky se budou do lesů stěhovat i v příštích dnech.