Voda na severní Moravě je vhodná i pro kojence

Ostrava - "Nepijte vodu balenou, ale vodu z kohoutku - ušetříte a zachráníte planetu." To před časem vzkázal Londýňanům starosta britské metropole Ken Livingstone. Kvalitu vody z veřejné sítě potvrzuje Krajská hygienická stanice v Ostravě. Odběratelé se tak nemusejí při její konzumaci obávat zdravotních komplikací.

Londýnský starosta mimo jiné v kampani vyzval Brity k tomu, aby se ani v restauracích nebáli požádat o vodu z kohoutku. Zjistilo se totiž, že v této situaci každý pátý Angličan přinejmenším znervózní. Podobná situace ve vztahu k vodě panuje i v Česku. „Když už jsem v restauraci, tak tam jdu na dobré jídlo a pití, a ne pro vodu,“ říká na rovinu jeden z obyvatel Ostravy. „Voda z vodovodu mi nechutná,“ přiznává se druhý.   

Chuť pitné vody ovlivňuje její PH, tedy tvrdost vody, a také přítomnost síranu hořčíku. Kvůli vodnímu kameni, který zanáší pračky a varné konvice, si spotřebitelé na větší tvrdost vody spíš stěžují. Odborníci ale naopak upozorňují na její nesporné výhody. „Je statisticky prokázáno, že požíváním této vody je zcela významně nižší výskyt cévních onemocnění, onemocnění srdce, lámavostí kostí u dětí,“ tvrdí Radim Mudra z Krajské hygienické stanice Ostrava.  
 
Ostravský oblastní vodovod zásobuje pitnou vodou pět okresů Moravskoslezského kraje a je na něj napojeno téměř 900 000 obyvatel. Tato voda je vysoce jakostní a vhodná i pro přípravu kojenecké stravy. „Obsahy dusičnanů v ní jsou mnohonásobně nižší, než kolik je norma pro kojenecké vody,“ uvádí v této souvislosti mluvčí Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava Eva Špirochová.  
 
Podle stávající vyhlášky se kojenecká strava ve zdravotnických zařízeních může vyrábět pouze z balené vody. V nejbližší době se ale chystá její novela, která by k tomuto účelu umožnila použít i pitnou vodu z kohoutku.