Ministr vnitra Ivan Langer slíbil policistům z Vysočiny nové krajské ředitelství

Jihlava - Nové krajské policejní ředitelství na Vysočině by mělo vzniknout už v roce 2009. Nejdřív ze všech krajů, kde doposud chybí. V Jihlavě to slíbil ministr vnitra Ivan Langer.

Žádná obvodní policejní oddělení nebudou zanikat, mají naopak přibývat. Víc bude i policistů na ulicích, musejí opustit kanceláře a být mezi lidmi. Ve čtvrtek to v Jihlavě slibovali starostům z Vysočiny ministr vnitra s policejním prezidentem. Zúčastnění starostové jsou slibem o posílení Policie ČR potěšeni. Vlastimil Bařinka z Moravských Budějovic potvrdil, že město z důvodu nižšího stavu zřídilo městskou policii. Jindřich Skočdopole z Polné si zase cení, že se v žádném případě nebudou rušit obvodní oddělení.

Od ledna příštího roku začnou v šesti krajích, kde doposud chybí, vznikat krajská ředitelství. Nejlépe nakročeno má podle ministra i hejtmana právě Jihlava. Nové plnohodnotné krajské policejní ředitelství Vysočiny by se zde mohlo objevit už v příštím roce, podle Ivana Langera je stav připravenosti kraje Vysočina nejlepší ze všech. Policejní prezident Oldřich Martinů doplnil, že pokud budou připraveny stavební podmínky, krajské ředitelství může fungovat již od začátku příštího roku. Vysočině ale chybí policisté, v přepočtu na počet obyvatel jich má kraj nejméně z celé republiky. V souvislosti s policejní reformou však přibude asi 600 míst, ministr Langer očekává navýšení tabulkových stavů až na 1600 příslušníků.

Dnes působí na ulicích jen 30 % policistů, zbytek jich sedí v kanceláři. Snahou ministra a policejního prezidenta je tento poměr v nejbližších letech otočit.