Na základní škole v Jaroměřicích nad Rokytnou se bude testovat přítomnost drog

Jaroměřice nad Rokytnou - S drogami už se nepotýkají jen ve velkých městech. Na základní škole v Jaroměřicích nad Rokytnou chce ředitel u žáků testovat přítomnost drog. Některé děti z druhého stupně začaly totiž experimentovat s marihuanou.

Podle žáků jaroměřické základní školy marihuanu vypěstovali žáci sedmé třídy a teď ji prodávají. Ředitel ZŠ Jaroměřice nad Rokytnou Michal Scigiel si myslí, že škola není výjimkou oproti jiným školám v republice. Někteří místní lidé řediteli vyčítají, že škole i městu dělá špatnou reklamu. On ale tvrdí, že je hloupost tvářit se jako by se nic nedělo a pořídil už do školy detekční trubičky, kterými hodlá žáky testovat.

„Už to, že ve škole toto zařízení bude, že o něm budou vědět žáci i rodiče, působí preventivně, mně nejde o sankce,“ sdělil Michal Scigiel. Vedoucí protidrogového centra Klub zámek Šárka Majerová to považuje za krok kupředu, protože marihuana se vyskytuje ve školách čím dál častěji. Jaroměřice budou pravděpodobně první základní školou v republice, kde se testy začnou využívat.

Anonymně zatím zkoušejí samolepící testy například na středoškolácích v Českých Budějovicích. Jeden osobní test na pot nebo sliny přijde na 200 až 800 Kč. Město jako zřizovatel školy ale se záměrem souhlasí. „Ten problém bude na základních školách už všeobecně. Záleží na tom, jestli to ředitel nebo škola přizná,“ vyjádřila se Karel Nedvědický (KDU-ČSL), starosta Jaroměřic nad Rokytnou.

Škola si vyžádá ještě právní rozbor testování a chce písemný souhlas od rodičů. Ředitel předpokládá, že by první testy na přítomnost drog provedl až na začátku příštího školního roku.

Vydáno pod