Ondřej Liška a kontroverzní dokument zahájili Academia film Olomouc

Olomouc - Přes 80 dokumentů a předfilmů nabídne letošní 43. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých a dokumentárních snímků Academia film (Afo), který začal v Olomouci. Filmy se budou na několika místech promítat do 20. dubna.

Doprovodný program festivalu zahájil v rytmu funky ministr školství Ondřej Liška (SZ) spolu se svou bývalou kapelou Lesní zvěř. Podle jeho slov festival není akademickou přehlídkou, ale přitahuje velké množství mladých lidí, pedagogů i vědců.

Hlavní program zahájil kontroverzní snímek z dílny Jamese Camerona Ztracená hrobka Ježíšova o hledání hrobu Ježíše Nazaretského, který vyvrací biblický příběh o Kristově vzkříšení. Mezi největší celebrity festivalu letos patří Nigel Marven, bavič, filmař a také biolog, známý například snímkem Prehistoric Park.

Afo je jedním z nejstarších festivalů v Česku. Na jeho organizaci se letos podílí především studenti Univerzity Palackého. Podle ředitele festivalu Petra Bilíka je pro pořadatele nejdůležitější nabídnout co nejkvalitnější program. Spokojen s festivalem je i rektor Univerzity Palackého Lubomír Dvořák.