Olomoucký soud řeší neoprávněně přidělenou třímilionovou dotaci

Olomouc - Olomoucký okresní soud dnes pokračoval v projednávání případu bývalého ředitele olomouckého úřadu práce Luďka Krystýna a jeho zástupce Romana Navrátila. Žaloba je viní z toho, že přidělili třímilionovou dotaci firmě, která na to neměla nárok. Soud dnes vyslechl klíčové svědky a rozsudek zřejmě vynese koncem června.

Luděk Krystýn a Roman Navrátil podle obžaloby neoprávněně přidělili zhruba třímilionovou dotaci soukromé firmě SIDPOL. Peníze měly být určeny pro zaměstnání zdravotně postižených v tzv. chráněných dílnách, společnost je však použila na nákup vozidel, mobilních telefonů a část peněz odvezl společník firmy na Ukrajinu. Podle obžaloby neměla firma SIDPOL dotace získat. Státní zástupce Petr Doležal informoval, že Krystýn a Navrátil jsou obžalováni z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinností při správě cizího majetku.

Společnost SIDPOL získala dotaci i od Úřadu práce v Jeseníku, u soudu tedy vypovídal jako svědek tamní ředitel. Předseda senátu Okresního soudu v Olomouci František Neplech upřesnil, že předmětem jednání byl zejména výslech důležitých svědků. Obhájce obžalovaných Petr Konečný odmítl spekulovat, jak spor dopadne. Ředitel Úřadu práce v Jeseníku při výslechu potvrdil, že jeho úřad obdobnou dotaci firmě poskytl.

Podle obžaloby hrozí oběma mužům trest od tří do deseti let. Peníze od zaniklé společnosti SIDPOL zatím neúspěšně vymáhá správce daní. Další jednání soudce naplánoval na 20. června, kdy chce předvolat posledního svědka, vyslechnout závěrečné řeči a zřejmě vynést rozsudek.