Rekonstrukci bitvy u Ořechova viděly dva tisíce lidí

Brno- Rekonstrukcí  bitvy u Ořechova na Brněnsku si dnes asi čtyři sta lidí připomnělo důležitý okamžik osvobozování jižní Moravy na konci druhé světové války. Právě v týdenní bitvě u Ořechova se bojovalo hlavně o osvobození Brna.

Boj muž proti muži. I takhle před třiašedesáti lety vypadaly boje o Ořechov, kde se hrálo o hodně: prorazit německou obranu totiž pro Rudou armádu znamenalo dostat se i do Brna. V sobotu si tyto události připomněly čtyři stovky příznivců vojenské historie. „Zde byla jediná obranná linie německé armády. Tady proběhly týdenní líté boje za účasti kozáků, tanků, letectva i pěchoty. Rudá armáda tady nasadila všechno, co měla,“ říká organizátor akce Dan Urbánek. „Je to originální uniforma sehnaná v Rusku, poskládání celé uniformy mi trvalo pět let. Její cena je nevyčíslitelná,“ zdůrazňuje účastník rekonstrukce bitvy Dušan Hradecký. „Naši kamarádi jsou na druhé straně barikády, takže mi jim děláme ty protivníky. Protože se dobře známe, tak jsme se mohli pustit i do ostrých střetů, které jsou jinak určené jen pro kaskadéry,“ dodává další z účastníků rekonstrukce Matouš Machlíček. 

Před jedenácti lety tato akce začínala v malém, rekonstrukci tehdy předvedlo sedm lidí, teď sem jezdí desítky obdivovatelů vojenské historie nejen z celé republiky, ale i ze zahraničí, hlavně z Ruska a Slovenska. Tentokrát se na ně přišlo podívat asi dva tisíce lidí.

Vydáno pod