V břeclavské věznici nacvičili Sluhu dvou pánů

Břeclav - Odsouzení z břeclavské věznice strávili posledních šest týdnů nacvičováním klasické divadelní hry Sluha dvou pánů. Tento týden se konečně mohli předvést na jevišti.

Divadelní hra Sluha dvou pánů měla již stovky repríz na půdě pražského Národního divadla. Stejnou hru dnes v poledne předvedou v břeclavském kině, pouze místo české herecké elity budou stát na prknech odsouzenci z břeclavské věznice. Mezi odsouzenými byl o účast v představení velký zájem. Každý ale šanci nedostal a vybraní měli samozřejmě radost. Režisérka Petra Vrbňáková vysvětlila, že nacvičit hru trvalo šest týdnů a poslední tři týdny probíhaly zkoušky dvakrát denně po hodině a půl.

Odsouzenci však hru nenacvičili pouze pro zkrácení dlouhé chvíle, výtěžkem z představení chtějí pomoci osmileté Karolínce Horské z Valtic, která trpí svalovou atrofií. Léčbu, která stojí desítky tisíc korun měsíčně, pojišťovna nehradí, a rodina je tak vděčná za každou pomoc. Paní Dita Horská, maminka Karolínky, byla dojatá: „Soubor mohl výtěžek použít na něco jiného, na jinou charitu nebo pro sebe. Rozhodli se však věnovat peníze Karolínce, což je od nich krásné.“ Na hru se už těší i malá Karolínka. V divadle ještě nebyla, a proto na nedělní představení vyrazí s celou rodinou.

Sluha dvou pánů nebude posledním představením netradičního souboru, režisérka už začíná připravovat další hru. Název je zatím tajemstvím, že si ale ani příště výtěžek nenechají herci pro sebe, již bylo rozhodnuto.

Vydáno pod