Policisté zatkli falešné kolegy, kteří loupili v ostravských bytech

Ostrava - Tříčlenný gang falešných policistů, kteří řádili v Ostravě, zatkla zásahová jednotka. Zločinci se prokazovali pravými kriminalistickými průkazy a odznaky. Lidi, kteří jim uvěřili a pustili je do vlastního bytu, okradli a pak brutálně zbili i mučili. Na soud čekají ve vazbě.

Svázání do kozelce, ruce a nohy zalepené páskou, na hlavě kukla a k tomu rány kladívkem do kolen. Tak podle policistů dopadli nejméně tři zámožní muži z Ostravy. Vytipovali si je zkušení kriminálníci. V ruce měli vždy průkaz kriminální policie. „Tento průkaz je vedený jako ztracený od roku 2005. Ztratil ho policista, který již není ve služebním poměru a není prokázáno, že by průkaz účelově prodal,“ sdělil zástupce ředitele Policie ČR v Ostravě Radovan Vojta.

Kriminalista Radim Benda dodal, že kriminálníci kradli peníze a zboží, které se dá zpeněžit. Policisté skupinu sledovali půl druhého měsíce. Zatkli je minulou neděli ráno. Zrovna se údajně chystali vyloupit banku v Ostravě. Například v roce 2000 na hlavní cestě u Hranic přepadávali tři Srbové a jejich český komplic řidiče aut. Na hlavách měli kukly a na sobě falešné policejní uniformy, v rukou samopaly. Měli jediný cíl, ukrást vytipovaná auta. Jeden ze Srbů na cestu vysypal ocelové ježky, auto dostalo defekt a řidič musel zastavit.

„V té chvíli jsme se modlili, aby chtěli jenom to auto,“ nechala se slyšet přepadená Jana Vondrušková. Jednoho ze Srbů soud poslal do vězení na osm let. Další dva jsou kvůli nedostatku důkazů volní. Český komplic dostal podmínku.

Vydáno pod