Svatý Florián ode dneška opět chrání Ostravu před požáry

Ostrava  - Barokní kamenná socha sv. Floriána opět zdobí ostravské Masarykovo náměstí. Sochu patrona hasičů, která měla v minulosti uchránit Ostravu před požáry, vrátili stavebníci na původní místo v pátek a dnes ji slavnostně odhalil ostravský primátor Petr Kajnar. Požehnal jí biskup František Václav Lobkowicz. Dopolednímu aktu asistovaly desítky hasičů i diváků. Návrat svatého Floriána se plánoval od roku 2006, kdy stavebníci při rekonstrukci Masarykova náměstí objevili základy původní sochy.

Socha svatého Floriána, zobrazeného jako římského vojáka, držícího v levé ruce korouhev a pravou rukou lijícího z konve vodu na oheň, stála na hlavním náměstí (dnes Masarykovo) od roku 1763. V roce 1960 byla v rámci estetizace náměstí odstraněna a spolu s morovým sloupem s mariánskou sochou odvezena do Kravař. Odtud se pak stěhovala v roce 1983 zpět do Ostravy na místo u kostela v Hrabůvce. Později se dostala do rukou restaurátorů. Nyní je usazena na novém pískovcovém podstavci, protože ten původní se nedochoval. Velký podíl na návratu sochy má Jiří Geisler, který řídil rekonstrukci Masarykova náměstí.

Socha svatého Floriána byla postavena městem po jednom z mnoha požárů jako projev vděčnosti za záchranu jeho části. V průběhu požáru údajně městská rada modlitbou žádala svatého Floriána, aby změnil směr větru, a přislíbila mu za to postavení sochy na náměstí. Vítr se pak prý skutečně obrátil, a tak vyhořela jen část města.

Vydáno pod