Občané Studence zachovají reliéf Stalina

Studenec - Vesnici Vysočiny 2007 zdobí reliéf Stalina. Občané v referendu rozhodli, že chtějí vše zachovat tak, jak je. Stalin tedy z pomníku ve Studenci nezmizí.

Studenec je obec s pěti sty obyvateli, v loňském roce vyhlášená dokonce vesnicí kraje. Obec je čistá a malebná, trnem v oku však návštěvníkům je pomník s reliéfem Stalina. Starosta Studence Josef Zahradníček potvrdil, že na pomníku jsou reliéfy T. G. Masaryka, E. Beneše i J. V. Stalina. Reliéfy tam byly umístěny v roce 1947, občané tehdy uspořádali na pomník sbírku, která nebyla z ničeho dotována. Hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil však protestuje. Podle něj se Beneš a Masaryk zasloužili o rozvoj státu, Stalin však má opačný význam. Byl to masový vrah, který způsobil utrpení milionů lidí. Jasno neměli donedávna ani místní, rozhodlo až referendum. Starosta Zahradníček k tomu uvedl fakta: účast byla 51 procent, z toho 75 procent bylo pro zachování stávající podoby. „Tím, že odstraníme reliéf Stalina, historii nezměníme,“ dodal místostarosta František Komárek.

U pomníku, kde jsou kromě reliéfů i jména padlých z první a druhé světové války, ale není žádné historické vysvětlení a to poskytuje prostor spekulacím. Hejtman Vystrčil však trvá na svém, na místě by mělo být alespoň označení. Mělo by být jasné, že Stalin je jinou osobností, než Masaryk, nebo Beneš.

Osočování a výhrůžek máme už dost, říkají starosta i místostarosta. Pokud obecní zastupitelstvo schválí příští týden výsledek referenda, začnou ihned připravovat informační tabuli. Ta bude umístěna hned vedle pomníku.