Z ostravských ropných lagun bude palivo

Ostrava - Obyvatelé Ostravy pocítí likvidaci ropných lagun, i přes různá opatření bude při práci s kaly zapáchat sirovodík. Potvrdilo to sdružení Čistá Ostrava, které představilo plán vyčištění lagun úřadům i veřejnosti. Ministerstvo životního prostředí hodnotí jejich záměr zatím velmi opatrně.

Tisíce tun ropných odpadů z ostravských lagun postupně skončí v cementárnách a elektrárnách. V areálu lagun bude probíhat přepracování na palivo, hluk ani prach prý nebude problém, obyvatelé to ale pocítí. Alena Orlíková ze sdružení Čistá Ostrava potvrdila, že pach, který se z lagun při manipulaci s náplní šíří, obtěžuje okolí. Sirovodík není zdraví škodlivý, ale velmi nepříjemný. Zatím není jasné, kolik plynu se uvolní, odčerpávání ropných odpadů však potrvá zhruba rok.

Sdružení Čistá Ostrava, které státní zakázku na čištění lagun vyhrálo, slibuje, že práce případně zpomalí. Alena Orlíková uvedla, že činnost bude monitorována Státním zdravotním ústavem, monitorovací stanice budou umístěny na sídlišti Fifejdy i v okolí lagun.

Příprava likvidace lagun už stála 122 milionů korun, celkové náklady dosáhnou téměř tří miliard. Vyčištění lagun má být hotové do roku 2010.