Olomoučtí motorkáři vyrazili na cestu "kolem koule”

Olomouc - Dva motorkáři z Olomouce vyrazili na cestu kolem světa. Během následujících šesti měsíců chtějí projet bezmála 50 tisíc kilometrů. Výpravu nazvali Kolem koule.

Deset let snil Marek Mička o cestě kolem světa. Když před časem poznal Libora Martínka, zjistil, že právě on bude na podobnou výpravu tím nejlepším parťákem. „Mě baví motorky a cestování. Toto je optimální způsob, jak tyto dvě záliby spojit,“ říká Marek Mička. „Teď přišel s nabídkou na větší cestu , já jsem ji rád přijal. Takže prostě vyrážíme,“ doplňuje ho jeho motorkářský kolega Libor Martínek.

Kempinková výbava, základní náhradní díly, záznamová technika a nezbytná mapa tvoří základní výbavu na cestu. Víc se už na motorky stejně nevešlo. „Není to výlet typu luxusní hotely, ale je to takový zájezd polévka - příkop,“ přibližuje charakter cesty Marek Mička.

Horní náměstí v Olomouci se stalo pomyslnou startovní čárou, právě tady dvojice cestu za dobrodružstvím zahájila. „Je to odvaha, je to dobrodružství, já to oceňuji,“ přiznává jeden z přihlížejících motorkářů.

Denně plánují ujet tři sta kilometrů. Cesta „Kolem koule“ bude podle obou mužů hodně náročná. „Strach mám, ale myslím si, že je na místě a nebojí se jenom blázni,“ svěřuje se Libor Martínek. „Mám o něho obavy, ale doufám, že všechno dobře dopadne a že se vrátí v pořádku,“ věří Martínkova přítelkyně Lucie.

Zážitky z cesty a informace o aktuálním pobytu mohou zájemci sledovat téměř on - line na internetové stránce výpravy. Oba motorkáři plánují návrat na Hanou zhruba za půl roku.