Luhačovice zahájily lázeňskou sezónu a očekávají posvěcení UNESCO

Luhačovice - V Luhačovicích vyvěrá hned 17 pramenů. Nejmladším z nich je Svatý Josef, který vytryskl při hloubení základů kostela před 7 lety. Proto u něj každoročně začíná rituál žehnání.

I nadále bude v Luhačovicích léčivá voda zdarma. „Co nám dala příroda podle nás patří všem, kdo jsou ochotni a připraveni toho využívat,“ říká k tomu Josef Krůžela, generální ředitel Lázní Luhačovice a.s.

Nejznámějším luhačovickým pramenem je Vincentka, jehož voda je zbytkového mořského původu a má celou řadu léčivých účinků. Pramen vyvěrá přímo uprostřed kolonády, na břehu říčky Šťávnice. V lahvích se prodává už od roku 1820 a v každém litru obsahuje téměř 10 gramů minerálů.

Luhačovice mají šanci dočkat se již v červenci zahrnutí mezi památky UNESCO. Splnily totiž i poslední podmínku a nesmí přes ně jezdit kamiony. Celkem se v Luhačovicích nachází 16 významných památek včetně staveb architekta Jurkoviče.

Vloni do Luhačovic se přijelo léčit skoro 30 tisíc lidí. Letos to bude nejspíše o něco méně, kvůli regulačním poplatkům totiž výrazně ubylo hlavně dětských klientů. Podle generálního ředitele lázní by měl počet hostů klesnout o 25 až 30 procent.

Za 8 měsíců Luhačovice otevřou předsednictví ČR Evropské unii setkáním ministrů práce a sociálních věcí.