Elektrárna v Dukovanech je připravena na rozšíření

Vysočany - Opozice chce ještě letos předložit poslancům návrh na přijetí zákona, který by podpořil rozšíření jaderné energetiky v zemi. Na rozdíl od Temelína je Vysočina na rozšíření elektrárny v Dukovanech připravena.

Dukovanská elektrárna má od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost schválený provoz do roku 2015. Pak kraj navrhuje rozšíření jaderné elektrárny. S tím ale současná koaliční vláda nepočítá. Opozice navrhuje změnu zákona. Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) potvrdil, že do dvou měsíců sněmovna předloží zákon právě o výrobě elektrické energie z jádra.

Rozvoji dukovanské elektrárny nic nebrání, na rozdíl od Temelína nejsou v kraji žádné překážky. S výstavbou dalších jaderných bloků souhlasí kraj i starostové v okolí elektrárny. Mají ale své požadavky. Starosta Studence Josef Zahradníček (KSČM) se nechal slyšet, že jde o opravu komunikací, znovuzařazení páteřních komunikací do priorit kraje nebo napojení na D1 přes Oslavany.

„Máme obavy z toho, že se ruší záchrana - brigáda Bučovice, a vzdaluje se nám pomoc, kterou bychom v případě něčeho těžkého potřebovali,“ dodal Vladimír Černý, starosta Rouchovan. Jak postupovat při mimořádných situacích, občané i zaměstnanci elektrárny každoročně nacvičují. Pořád ale chybí peníze například na analogové (tedy mluvící) sirény.

Miloslav Vlček poukázal na fakt, že když jen zahouká siréna, občan neví, co má udělat. Petr Spilka, mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany, však oponuje, že občané mají příručku, takže když zazní siréna, nalistují si příslušnou stranu a pak vědí, co mají dělat. „Akorát se jedná o to, kdo to zaplatí, to už je víceméně financování z krajů nebo obcí, a tam se finančních prostředků nedostává,“ uzavřel Josef Zahradníček.

V rámci krizové komunikace pořádá iniciativa Ochrana obyvatel speciální semináře, kde se starostové učí, jak při mimořádných situacích komunikovat s médii a veřejností.

Vydáno pod