Jednotka aktivních záloh zahájila cvičení v Loučce na Přerovsku

Loučka - V pěší střelnici v Loučce na Přerovsku zahájila první letošní cvičení jednotka aktivních záloh. Tvoří ji civilisté - dobrovolníci z celého Olomouckého kraje, kteří mohou být v případě potřeby nasazeni při plnění vojenských úkolů i jako pomoc při živelných pohromách. Výcvik proto plně odpovídá osnovám profesionální armády, každý záložák musí za rok odcvičit až 21 dnů. Výcvik probíhá ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá celý týden.

Ve výcvikovém prostoru se vojenským taktikám učí manažeři, úředníci, řidiči i pojišťovací agenti. Společné mají jedno: zálibu v uniformách a ochotu pomáhat. Desátník v záloze Lukáš Krahulík uvedl, že toto je jeho první trénink. Přihlásil se, protože chtěl pracovat s vojenskou technikou a zbraněmi. Mohl by to doporučit všem, kteří byli na vojně. Velitel roty aktivních záloh pplk. Oto Štencl doplnil, že vojáci zde cvičí střelbu z ručních zbraní, tedy ze samopalu, pistole a kulometu. Náročnost na frekventanty je vysoká, všichni se snaží, aby dosáhli co nejlepších výsledků. Podle náčelníka operačního oddělení KVV Olomouc mjr. Leoše Grosserta je jedním z hlavních úkolů aktivních záloh obrana a ochrana objektů důležitých pro obranu státu.

Historie aktivních záloh v Česku sahá do roku 2003. Od samého začátku je jejím členem také poradce v pojišťovně Petr Marvan. Pomáhal zatím při jedné ostré akci před třemi roky v Tatrách, při likvidaci polomu v oblasti Starého Smolivce. Tam nebyl potřebný speciální trénink, důležité bylo umět zacházet s pilou a tahat polámané stromy.

Cvičení potrvá do konce týdne, na jeho účastníky čeká ještě například hod granátem, výcvik řidičů a ženijní příprava.