V Olomouci se našla ztracená dvojčátka, jsou v pořádku

Olomouc - Šestitýdenní dvojčata Tomáš a Lucie, která se ve středu ztratila v Olomouci, se už našla. Miminka nalezli strážníci asi hodinu před půlnocí v bytě na sídlišti v Dělnické ulici. Děti jsou podle lékařů v pořádku. Zatím ale zůstávají i s matkou v nemocnici na pozorování.

Policie dnes zjistila, že dívka, která děti odvezla, se ve skutečnosti jmenuje Hana a je jí dvanáct let. Ještě včera se přitom vydávala za čtrnáctiletou Lauru. Dívka má čtyři sourozence, žije ale sama s otcem. Právě do jejich bytu miminka odvezla. Policisté ji vyslýchají. Místní vypověděli, že dívku znají od vidění, že ji několikrát viděli s různými kočárky, a že působila důvěryhodně.

Dvojčátka zmizela kolem čtvrté odpoledne v Bystrovanské ulici. Matka svěřila na chvíli kočárek mladé dívce, která ji oslovila, že miminka povozí před domem. „Znala ji údajně od vidění. Dívka však s dětmi zmizela pryč,“ popsala událost policejní mluvčí Jitka Dolejšová. Matka dívku nejdříve hledala spolu se známou. Za tři a půl hodiny se do akce zapojila i policie. Po dětech pátralo padesát policistů.

Dívka v nestřeženém okamžiku s dětmi odjela přes město a odvedla je k sobě domů. Miminka byla nalezena spící v prázdném bytě. Matka potvrdila, že dvojčata měla na sobě jiné oblečení, než ve kterém byla unesena. Obě děti byly také špinavé. Jejich matka je z celé situace v šoku. „Nechtěla jsem jí je půjčit, ale stalo se. Nikdy v životě by mě nenapadlo, že by se mohlo něco takového stát, navíc jsem poměrně hodně nedůvěřivá,“ uvedla.

Od roku 1998 bylo v Česku nahlášeno šest únosů batolat a kojenců. Za dvěma z nich, stejně jako v tomto případě, stojí nezletilé školačky. Policie zatím nezná důvod posledního únosu.   

Vydáno pod