Želechovičtí si přejí odtržení od Zlína

Zlín - Zlínskou část Želechovice čeká jeden z nejdůležitějších dnů v historii. Obyvatelé rozhodnou o tom, zda si přejí odtržení od Zlína, který je prý zanedbává. Iniciátoři referenda věří, že občany neovlivní nedávný krok magistrátu, který zavedl do Želechovic trolejbusové linky. Volali po nich desítky let, teď je považují za úplatek.

S tím, aby se dvoutisícové Želechovice odtrhly od Zlína a staly se samostatnou obcí, musí souhlasit nadpoloviční většina všech oprávněných voličů. „Znamená to přibližně přes osm set lidí, kteří by se měli vyjádřit svým rozhodnutím a říct ANO,“ říká k referendu pracovník zlínského magistrátu Tomáš Lang, který byl pověřen přípravou referenda.

Většina místních věří, že referendum dopadne dobře. „Já k referendu půjdu. Tady se jedná hlavně o mladé, takže uvidíme,“ říká jedna z obyvatelek Želechovic. „Já myslím, že to dopadne dobře, že většina lidí bude pro samostatné Želechovice," doplňuje jí druhá. 

Boj za osamostatnění rozjeli Želechovičtí naplno začátkem tohoto roku. Stěžovali si na to, že Zlín do této okrajové části málo investuje. Chybí tu chodníky, lepší silnice, dětská hřiště a taky městská doprava. Tu pak město překvapivě alespoň zkušebně zavedlo začátkem letošního dubna. Roční náklady teď odhadlo na více než tři milióny korun. Pokud se Želechovice odtrhnou, budou je muset platit ze svého. „Není to v žádném případě částka nátlaková ani jiným způsobem vykonstruovaná. Je přepočtem na počet obyvatel, které mají Želechovice, čili je to naprosto exaktní výpočet,“ objasňuje zlínský radní Zdeněk Blažek. 

Iniciátor referenda Michal Špendlík to však vidí jinak. „Já to beru jako takovou nejjednodušší kampaň ze strany města na, řekněme, zviklání nerozhodnutých občanů, “ uvádí v souvislosti s podezřele překvapivým zavedením městské dopravy do Želechovic. „Výsledky místního referenda očekáváme v nočních hodinách, v sobotních nočních hodinách,“ uzavírá Tomáš Lang.   

Zajímat budou taky obyvatele jiných okrajových částí Zlína. Například i Lužkovice už kritizovaly město kvůli údajnému přehlížení jejich potřeb a problémů. S žádostí o zřízení městské části s vlastní malou radnicí ale neuspěly.