Projekt Podnikatelský inkubátor ostravské VŠB-Technické univerzity zná vítěze

Ostrava - Vítězem soutěže o nejlepší podnikatelský záměr roku 2007 se stal 24letý Oto Gerža, jehož modely ponorek slouží nejen jako hračka, ale i v oblasti bezpečnostního inženýrství pro kontrolu podvodních konstrukcí nebo průzkum vraků. Porota na projektu ocenila novátorství, komerční úspěch a především jednoduchost řešení.

„Systém jsem přizpůsobil na sifonové bombičky, provoz je pak ohromně levný. Rozhodl jsem se to patentovat,“ sdělil oceněný podnikatel Oto Gerža. Podnikatelský inkubátor by měl rozšiřovat výzkumné a vývojové aktivity ostravské VŠB. Jeho snaha se zaměřuje především na převedení teoretických poznatků do praxe - tedy do výroby.

„Přístřeší zde najde kdokoliv, kdo má inovativní myšlenku. Mohou to být studenti, profesoři, ale i různé firmy,“ prozradil Václav Lukeš, ředitel projektu Podnikatelský inkubátor. Jedná se o malé a střední podniky, které si vlastní výzkum nemohou dovolit, jak upřesnil rektor VŠB-TU Ostrava Tomáš Čermák.

V ostravském vysokoškolském Podnikatelském inkubátoru je zatím 10 firem, což je čtvrtina kapacity. Ta by měla být zaplněna do konce roku.

Vydáno pod