Vzácná orchidej blokuje rozšíření skládky v Kloboukách

Brno - Radní v Kloboukách u Brna řeší zajímavvý problém. Na místní skládce komunálního odpadu rozkvetla vzácná orchidej, která zhruba již rok brání jejímu plánovanému rozšíření. Ochránci přírody a město proto rozhodli a naplánovali její přesazení na místo, kam nová část skládky nebude zasahovat. Nejdřív se ale musí počkat, až květina odkvete.

Vstavač nachový - latinsky Orchis Purpurea - je silně ohrožený druh rostliny. K životu na jižní Moravě si vybírá různá místa, například okolí Brna a Pálavsko. Bez nejmenších pochyb tím nejneobvyklejším je okolí skládky komunálního odpadu v Kloboukách u Brna. Tam čerstvě vykvetlá orchidej, která patří mezi silně ohrožené druhy, nadělala v plánech města pořádnou paseku. „Prostor pro rozšíření skládky se musel podstatně zmenšit, téměř na polovinu,“ říká starosta obce Zdeněk Bobek.

Aby se skládka mohla rozšířit, snažilo se město spolu s ochránci přírody už loni vzácnou rostlinu přesadit. To ale nešlo při jejím květu. Proto, když byla ještě vidět, si místo označili železnými kolíky. Hlízy květiny je totiž téměř nemožné najít. Jejich plán ale v roce 2007 ztroskotal. „Kolíky někdo vytrhal a na podzim ta orchidej nebyla k rozpoznání. Ty štěty v té době už byly uschlé, aby byly vidět, takže jsme nevěděli, na jakém místě se ta orchidej nachází,“ popisuje příčiny zdržení Vojtěch Sedláček z CHKO Pálava.

Městu přidělává orchidej starosti. Muselo vydat zhruba milion korun navíc, se kterými původně nepočítalo. „My jsme museli nejdříve udělat novou projektovou dokumentaci a přizpůsobit jí vzniklé situaci,“ líčí trampoty s orchidejí starosta Bobek

 Letos se ochránci přírody i město pojistili a rostlinu přesadí ještě v době, kdy je vidět. Orchidej to nebude mít ze svého původního místa daleko. Nově bude růst jen v několik metrů vzdáleném sadu. Ochránci přírody chtějí přesadit vzácný stavač nachový asi za měsíc, těsně po tom, co odkvete.