Hrad Šternberk vsadil na internet

Praha - Spojení profesionálů z řad informatiků i památkářů dalo vzniknout internetové prezentaci hradu Šternberka. Jeho provozovatelé se rozhodli investovat do vlastních webových stránek, které vedle tradičních turistických informací nabízí také virtuální prohlídku památky, galerii historických fotografií a část věnovanou původním majitelům. Šternberk může být příkladem pro další památky (nejen) v Olomouckém kraji, nabízí učebnicový příklad využití moderních technologií k propagaci historie.

Dosud byly informace o hradě dostupné pouze přes internetové stránky Národního památkového ústavu (NPÚ). Podle kastelánky hradu Heleny Gottwaldové o tom ale mnoho lidí neví a tak se rozhodla pro vlastní prezentaci za 40 tisíc korun. Pochvaluje si také možnost web kdykoli aktualizovat a doplňovat.

Stránky nabízí v přehledném designu informace turistické i organizační, informují o veškerých akcích, které se na hradě uskuteční. Přes internet si mohou lidé vybrat tu nejvhodnější prohlídkovou trasu, zjistit nejpohodlnější cestu k hradu nebo například domluvit svatbu na hradě. Virtuální prohlídka umožní poznat hrad i těm, kteří kvůli handicapu nemohou absolvovat vlastní návštěvu.

V loňském roce hrad navštívilo téměř třicet tisíc lidí. Veřejnosti je otevřen od dubna do října, vhlavní sezóně od května do září denně mimo pondělí od 9:00 do 17:00.