Lidé v Ostravici nechtějí nový sportovní areál

Ostravice - V Ostravici to opět vře kvůli sportovnímu areálu, který se otevře příští týden. Lidé se obávají se především negativního dopadu na životní prostředí v Beskydech. Podle zástupců investora to však přinese obci turistický rozvoj a nová pracovní místa.

Nový sportovní areál v Ostravici nabídne návštěvníkům v létě golf a v zimě běžecké lyžování. Moderní středisko vyrostlo nedaleko rodinných domů, jejich majitelé je ale kritizují. Přijdou o klid a golfové hřiště již je v blízké Čeladné, nač tedy další. Starosta Ostravice Jaromír Dobrozemský si však myslí, že sportoviště bude přínosem pro ekonomiku obce.

K provozu více než stohektarového golfového a lyžařského areálu mají výhrady také zástupci občanského sdružení Ostravice zelená, podle nich sportovní středisko výrazně změnilo část krajiny v Beskydech. Mluvčí sdružení Jiří Krpeš vysvětlil, že golfová hřiště jsou sterilní travní monokultury. Pro rekultivaci krajiny by se tedy měla stavět v místech jako jsou skládky a ne na druhově bohatých lukách Beskyd. Nezávislý expert Vladimír Mana doplnil, že k případu existuje řada posuzování, biologických hodnocení a dokonce i studie EIA.

Podle zástupců investora je nový areál určený nejenom turistům, ale i široké veřejnosti z Ostravice a okolí, budou ho využívat také děti a školy. Podle zástupkyně investora Alexandry Byrtusové sportoviště nepřinese větší hlučnost nebo dopravní ruch. Ředitel sportovního areálu Daniel Kolár potvrdil, že zde návštěvníci mají vlastní parkovací plochy a jakékoli narušení chodu a rázu obce nepředpokládá.

První část nového sportovního areálu bude otevřena ve čtvrtek 29. května.