Ve slováckém Vlčnově obdivovaly jízdu králů tisíce lidí

Vlčnov - Jako každý rok obdivovaly ve slováckém Vlčnově jízdu králů tisíce lidí. Mnozí přitom ani netušili, v jaké legendě má tento zvyk svůj původ. Letos jel v čele průvodu třináctiletý školák Petr Šobáň.

Motorem náročných příprav byla králova babička Františka Šobáňová, před 22 lety strojila koně pro syna, před dvěma roky pro synovce, letos pro vnuka. Petr Šobáň starší, který byl králem před 22 lety, předával své zkušenosti králi letošnímu - svému synovi. Každá otcovská rada přišla vhod, před domem se už totiž tísnil dav zvědavců. A co poradil královský otec následníkovi? Hlavně, aby nebyl nervózní.

Bez moderních přístrojů se neobejde ani taková tradice, jakou je jízda králů. Tedy zatímco se král oblékal do dívčího kroje, avizovali organizátoři mobily jeho družině, že už si pro něj může přijet. Zdeňka Brandysová ze Společnosti Jízdy králů Vlčnov v tom nevidí problém: „Dříve se lidé smáli, že mám na sobě kroj a v ruce mobil. Teď už si toho nikdo ani nevšimne.“ Triumfální průvod sledovaly tisíce nadšených turistů. Při pohledu na barevnou atrakci však nikoho nenapadlo, že tento zvyk má původ v legendě o útěku českého krále před uherskými vojáky.

Královské povinnosti skončí Petru Šobáňovi v lednu příštího roku, na tradičním plese předá vládu králi novému.

Vydáno pod