Na Vysočině likvidují polomy po vichřici Emma

Třebíč - Vichřice Emma poškodila na Vysočině statisíce kubíků dřeva. Lesy ČR i soukromí vlastníci musí odklidit polomové dřevo kvůli kůrovcům nejpozději do konce června, jinak hrozí pokuty.

Po řádění vichřice Emma byly začátkem března na Třebíčsku uzavřené silnice a platil zákaz vstupu do lesů. Emma tady pokácela 76 tisíc kubíků dřeva, jen u Budkova přišel revírník během několika minut o 21 tisíc kubíků dřeva. Odklízet se začalo hned, dodnes však není hotovo. Budkovský revírník Milan Kotačka potvrdil, že do terénu nasadili 6 harvestorových uzlů různých velikostí. Polomy postihly staré i mladé porosty, denně se zpracuje kolem 800 kubíků. Revírník zaměstnal i místní lidi. Za to, že v lese po těžké technice uklidí, si mohou za symbolický poplatek odvézt pařezy a větve stromů na topení.

Zlikvidovat polomové dřevo ale nestačí, kvůli kůrovcům se musí podle lesního zákona odvézt i z lesa. V nižších polohách je termín do konce května a do konce června musí být uklizeno všude. Ředitel krajské správy společnosti Lesy ČR Miloš Plaňanský uvedl, že na dodržení předpisu dohlížejí sami. Chtějí tak vyhovět liteře zákona a předejít postihu. Podle mluvčího jihlavského magistrátu Radka Tulise by mohla pokuta v tomto případě dosáhnout až 100 tisíc korun. Kontrola probíhá prostřednictvím lesních hospodářů a nebo pracovníků magistrátu města. „Do konce května zbývá zpracovat ještě necelých 20%,“ dodala starostka Havlíčkova Brodu Jana Fischerová.

Vichřice Emma pokácela na Vysočině 200 tisíc kubíků dřeva. Napáchala větší škody než orkán Kyril o rok dříve.

Vydáno pod