Nizozemci skupují půdu na Pelhřimovsku

Jihlava - Nizozemci hromadně skupují zemědělskou půdu na Pelhřimovsku. Jen v katastru obce Libkova Voda už jim patří přes 300 hektarů polí. K tomuto účelu založili českou realitní společnost se stoprocentním nizozemským kapitálem.

9 korun za metr čtvereční zemědělské půdy, tzn. 90 tisíc korun za jeden hektar. Takovou sumu za půdu na Vysočině, kde jsou ceny asi 3x nižší, teď nabízí společnost stoprocentně vlastněná lidmi z Nizozemského království. „Někdo může mít obavy, starší se s tím nesetkali, ale já si myslím, že to je spíš ku prospěchu regionu i pro rozvoj našeho zemědělského podnikání,“ tvrdí zemědělský poradce firmy Bohemen Vastgoed Twee s.r.o. Zdeněk Maděra. 

Místní zemědělci optimismus nesdílejí. Bojí se hlavně zániku živočišné výroby.  Myslí si, že se Nizozemci zaměří pouze na pěstování těch nejlukrativnějších plodin. „Trošku se bojíme, protože bez půdy se přece nedá hospodařit nebo živit dobytek,“ říká k plánům Nizozemců agronom Ladislav Marek. Před podobnými kroky varuje i prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. „Čeští zemědělci nemohou Holanďanům konkurovat, protože mají výrazně méně kapitálových zdrojů,“ dodává. „Obávat se konkurence, to přece patří ke kapitalismu!,“ kontruje Zdeněk Maděra.

Společnost, která v Česku začala působit teprve před deseti měsíci, má v předmětu podnikání pronájem nemovitostí. Na Pelhřimovsku už vlastní přes 300 hektarů pozemků, nejvíc v oblasti Libkovy Vody, kde koupila s pozemky i zámek. „Doufáme, že český člověk je rozumný člověk a má v sobě trochu hrdosti a pamatuje na to, jak ten majetek jeho předci těžko získávali,“ věří Václav Březina z Agrospolu Libkova Voda. 

Také Agrární komora doporučuje majitelům půdy pozemky neprodávat. Jejich cena půjde podle Jana Veleby nahoru i bez Nizozemců.