Postrach obyvatel Jílové ulice v Ostravě byl odsouzen

Ostrava - Osm a půl roku vězení za loupeže - to je rozsudek Okresního soudu v Ostravě nad devatenáctiletým Davidem Leškem. Přepadával starší a často i zdravotně postižené lidi. V trestné činnosti pokračoval jen pět týdnů poté, co si odpykal předchozí 3,5letý trest. Lešek se proti rozsudku na místě odvolal.

Jílová ulice, Ostrava, Přívoz - odsud devatenáctiletý Leško pocházel a tady také přepadával. Buď sám, nebo se svými kumpány. Bojíme se, tvrdí obyvatelé Jílové ulice. A Leško byl jedním z těch, kteří atmosféru ulice udržovali. Teď se tam osm a půl roku neobjeví. Trest je tak vysoký i proto, že David Leško za podobné loupeže už tři a půl roku ve vězení strávil. Tehdy mu nebylo ani šestnáct. Z vězení pro mladistvé ho pustili v prosinci loňského roku. Hned v lednu ale začal přepadávat znovu.

Účel trestu po předchozím odsouzení vůbec nesplnil svůj zákonný účel, jak potvrdil soudce Karel Kudrna. Státní zástupce Karel Javorský sdělil, že odsouzený využíval bezbrannosti obětí, vybíral si ženy, starší i mladší, s postižením. S rozsudkem je tedy v zásadě spokojený. Zato Leškův obhájce Aleš Nytra se odmítl vyjádřit. Spokojený ale určitě není Leškův bratr. Měl vypovídat jako svědek, ale z jednací síně musel být za vulgární projevy vyveden.

„Je naprosto nepřípustné, aby se veřejnost chovala tímto způsobem,“ prohlásil Karel Kudrna. Incident teď bude řešit okresní státní zastupitelství. Leškovu bratrovi tak hrozí i obvinění ze spáchání trestného činu útoku na státní orgán.

Vydáno pod