Národní park Podyjí budou turistům ukazovat certifikovaní průvodci

Znojemsko - Devatenáct certifikovaných průvodců bude moci od podzimu turistům ukazovat všechny krásy Podyjí. Správa národního parku uspořádala pro zájemce průvodcovský kurz, zaměřený na přírodní i kulturní zajímavosti regionu. Do terénu poprvé jeho účastníci vyrazili tento víkend.

Jak se jmenuje která rostlina, co kde žije za hmyz nebo kdy byla opravena třeba jedna z místních kapliček - to všechno se mohou naučit účastníci prvního kurzu průvodců Podyjím. Ředitel NP Podyjí Tomáš Rockröckl sdělil, že cílem je obohacení kvality služeb ve zdejším regionu v oblasti cestovního ruchu. Chce také nalézt spolupracující externisty.

Národní park Podyjí navštíví ročně téměř půl milionu lidí. O průvodce mají zájem například školní zájezdy a správa parku nebyla schopná velký zájem turistů sama uspokojit. To by se po kurzu mohlo změnit, absolventi budou nabízet své služby v registru průvodců na internetových stránkách parku. „Pracuji v turistickém informačním centru ve Znojmě, takže tento kurz pro mě bude velice přínosný. Turisté, kteří přicházejí do našeho centra, se samozřejmě ptají nejen na město Znojmo, ale i na národní park,“ vyjádřila se účastnice kurzu Jitka Havlíková.

Průvodci své skupiny budou moci provádět jen po značených cestách. Správa parku také plánuje absolventy svých kurzů pravidelně kontrolovat. Tomu, kdo poruší pravidla, hrozí vyškrtnutí z registru. „Myslím, že většina z nich jsou lidé na místě a že tu práci, kterou budou provádět, čili tu průvodcovskou činnost na území národního parku Podyjí, budou provádět velmi zodpovědně, fundovaně a snad i s láskou,“ doufá lektor kurzu Petr Lazárek.

Druhá polovina kurzu bude na podzim v jiné části Podyjí. Potom už 19 účastníků kurzu získá osvědčení průvodce.