Referendum v Rokytnici je neplatné, spor se Slavičínem pokračuje

Rokytnice (Zlínsko)- Referendum v obci Rokytnice je neplatné, nezúčastnilo se jej dostatečný počt voličů. I nadále tak bude obec pokračovat v soudním sporu se sousedním Slavičínem. Ten údajně obci dluží několik milionů z dob, kdy ještě Rokytnice patřila pod Slavičín.

K referendu přišlo málo voličů 

Rokytnice má celkem 592 obyvatel, z toho je 483 oprávněných voličů. Nakonec se však hlasování zúčastnilo pouze 190 osob, do potřebných 242 tak chybělo 52 hlasů. Pro pokračování sporu se vyslovilo 88 Rokytnických, pro jeho zastavení jich bylo 102. „Očekával jsem, že se víc než polovina oprávněných voličů hlasování zúčastní. Nyní bude o dalším postupu jednat zastupitelstvo,“ uvedl starosta Antonín Goňa. 

Už počty příchozích do volebních místností během dne naznačovaly, že referendum místní až tak nezajímá. „Mám obavu, že se jich ani tolik nezúčastní. Lidi to zajímá přece jen méně než třeba komunální volby,“ obával se během hlasování Goňa.

Většina lidí vycházejících z volebních místností hlasovala pro ukončení sporu. „Je to zbytečné, prosoudí se více, než by obec získala, a táhlo by se to na dlouhé lokte,“ říká obyvatel obce. O peníze se však dál chce soudit senátorka a bývalá starostka obce Jana Juřenčáková, za věc proto u voličů lobbovala pomocí mimořádného vydání místního zpravodaje. „Nenabádala jsem ale lidi, aby nešli k referendu. Jen jsem je společně se zastupitelkou Věrou Poláchovou informovala, že my nepůjdeme,“ prohlásila senátorka.

Samostatná vesnice chce od Slavičína 5,5 miliónu korun jako náhradu za akcie energetických podniků. Ty město získalo ještě v době, kdy Rokytnice byla jeho součástí. „Je to dost takový zapeklitý případ. Táhne se to už sedm let. Doposud žádné soudní jednání neproběhlo. Z toho důvodu se ptáme občanů, jestli pokračovat nebo nikoli,“ řekl strarosta.

Spor se táhne už od roku 2000 

Podle znalců by přitom obec měla šanci uspět u soudů vyšší instance. Případný soudní spor by ale trval několik let, což by ve výsledku mohlo stát až milion korun na soudních poplatcích a penězích pro právníky.

Rokytnice se k 1. lednu 2000 odtrhla od Slavičína. Při dělení majetku prý město vesnici přiznalo 719 tisíc korun, obec si ale činila nárok také na podíl na akciích energetických a plynárenských společností, přidělených v rámci privatizace Slavičínu. V roce 2005 pak Rokytnice podle starosty pod vlivem neúspěchu jiných obcí v podobných soudních sporech žalobu stáhla a podala novou, když tentokráte žalovala rozdíl mezi aktivy a pasivy Slavičína k 31. prosinci 1999. Rokytnice od té doby požaduje podíl asi 5,6 milionu korun.

Dodnes už na soudních poplatcích zaplatila Rokytnice více než dvě stě tisíc korun. Pokud žalobu stáhne, může je dostat zpátky. Jen za poslední měsíc je to už druhé místní referendum pořádané na Zlínsku. V tom prvním rozhodli obyvatelé zlínské části Želechovice o odtržení od krajského města.