V Brně budou k vidění stroje podle Leonardových nákresů

Brno - Stroje zhotovené podle plánů Leonarda da Vinciho si budou moci prohlédnout a částečně vyzkoušet návštěvníci putovní výstavy, která se v létě zastaví v Brně. Na výstavě lidé najdou například Leonardův automobil, mechanické rypadlo, kosicí stroj nebo veslici s kolesovým pohonem. "Leonardo je osobnost na pomezí geniality a šílenství. Je neuvěřitelné, co dokázal vymyslet. Předběhl svou dobu o čtyři století," uvedl Aleš Hrbek z agentury, která výstavu do Brna ze Španělska přiveze.

Modely, z nichž na některé si lidé mohou sáhnout a vyzkoušet jejich mechaniku a částečnou funkčnost, se do detailů drží Leonardových přesných náčrtů. Účel dalších strojů ukáží počítačové animace. V expozici nechybí ani aktuální informace o tom, jak Leonardovy nápady používá současná věda a technika.

Přestože je expozice zaměřená především na Leonarda jako vynálezce a vizionáře, věnuje se i jeho malířskému dílu. Vystavena bude například kopie obrazu Poslední večeře Páně, který stále láká hledače záhad a lidé si budou moci dílo v zatemněné místnosti prohlédnout z různých úhlů a výšek.

Výstava strojů začne 18. června v bývalé velkoprodejně stavebnin v Brně - Heršpicích a potrvá až do září. Cena vstupenky se bude pohybovat kolem 200 korun.

Da Vinci, který žil v letech 1452 až 1519, byl jedním z největších malířů renesance, dále byl skvělým přírodovědcem, sochařem, spisovatelem, architektem a vynálezcem. K jeho nejznámějším obrazům patří Mona Lisa a Dáma s hranostajem.

  • Ilustrační foto zdroj: wikipedie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/263/26261.jpg
  • zdroj: Wikipedie.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/263/26262.jpg