Sklářské provozy na Vysočině bojují o přežití

Světlá nad Sázavou - Během posledních tří let skončilo na Vysočině 5 sklářských provozů a další bojují o přežití. Například Sklárny ve Světlé nad Sázavou na léto omezují výrobu, musejí prodat skladové zásoby a zaměstnancům nařídili dovolenou.

Z 1270 zaměstnanců továrny Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou nastoupí v červenci do práce jen polovina, ostatní musí čerpat dovolenou. Tiskový mluvčí společnosti Karel Samec uvedl, že prvních 14 dní budou mít nařízenou dovolenou a druhých 14 dní dovolenou individuální. Ihned poté se všichni začnou zapojovat do různých činností ve firmě. Podle předsedy odborů sklárny Stanislava Vaňka lidé souhlasí, negativní reakce nezaznamenal.

Zásoby zboží místo v obchodech na skladech,špatný kurz koruny vůči dolaru a euru i zvyšující se cena energií a materiálu jsou hlavními důvody, proč majitelé skláren uvažují o propouštění. V Josefodole na Havlíčkobrodsku chtějí obměnit technologii a i ta by přinesla propouštění zhruba 30 lidí. Výkonný ředitel Caesar Crystal Bohemiae Josefodol Dušan Chatrný ale potvrdil, že zakázky pro firmu se opět objevily na několik měsíců dopředu a zatím žádnou změnu neplánují.

Největší zájem o sklářskou profesi je nyní podle Asociace sklářů ve Francii, kde již pracuje desítka dělníků nejen z Čech, ale i ze Slovenska. Kromě práce tam nalezli i sociální zázemí. Zástupkyně ředitele Úřadu práce Jihlava Hana Málková doplnila, že volná místa sklářských profesí se v kraji vůbec nevyskytují.

Majitelé skláren říkají, že rozhodující bude letní sezona. Teprve v září rozhodnou, zda budou propouštět.

Vydáno pod