Tajemník Brna-středu Novotný končí, prý kvůli kauze Wilson

Brno - Tajemník radnice Brno-střed Radovan Novotný rezignuje s platností od 18. června na svoji funkci, a to pravděpodobně v souvislosti se stíháním starostky Brna-středu Dagmar Hrubé (ODS). Policie ji podezírá ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Vyjádření Novotného k jeho rezignaci se zatím nepodařilo získat.

Hrubou stíhá protikorupční policie kvůli projektu Wilson. Ten patří k nejkontroverznějším chystaným stavbám v Brně. Investorská firma Wilson Properity chce na někdejších armádních pozemcích postavit dům s 80 byty a službami. Pozemky získala od městské části Brno-střed do patnáctiletého nájmu za symbolickou korunu za metr čtvereční na rok. Hrubá ale k podpisu smluv neměla pravomoc.

Proti stavbě je také ministerstvo obrany, protože pozemky dostalo Brno od armády bezplatně, ale s podmínkou nekomerčního využití. Záměr investora však ministerstvo obrany za nekomerční nepovažuje a po Brnu požaduje desetimilionovou pokutu.

Projekt vyvolal nevoli také u lidí bydlících v okolí. Nelíbí se jim, že dům zavleče do klidné vilové čtvrti dopravu a zničí panorama náměstí Míru, jemuž dnes vévodí kostel.