Nejlepší systém třídění odpadů má Jeseník - získal Křišťálovou popelnici

Hradec Králové - Nejlepší systém sběru a třídění komunálních odpadů má v České republice dvanáctitisícový Jeseník. Město zvítězilo ve čtvrtém ročníku soutěže obcí o Křišťálovou popelnici. Na dalších místech skončily Ždírec nad Doubravou z okresu Havlíčkův Brod a Štěnovice na Plzeňsku. Výsledky soutěže dnes na konferenci Odpadové dny v Hradci Králové vyhlásila společnost Eko-Kom, která v Česku organizuje sběr, třídění a recyklaci odpadů.

Jeseník má výrazně nadprůměrnou výtěžnost tříděného odpadu. V průměru tam každý obyvatel vytřídí kolem 60 kilogramů odpadu za rok, zatímco republikový průměr byl loni téměř 49 kilogramů. „Příčinu našeho úspěchu vidím v tom, že se problematice třídění věnujeme už od počátku 90. let minulého století. Obyvatelé Jeseníku jsou na to zvyklí,“ řekl dříve starosta Petr Procházka.

Do soutěže jsou automaticky zapojeny všechny obce, které jsou členy systému. Loni se na něm podílelo 5668 obcí, což představovalo 10,1 milionu obyvatel Česka. Při hodnocení vychází firma z pravidelných výkazů obcí. V předchozích letech v soutěži zvítězila města Horšovský Týn, Ždár nad Sázavou a Havlíčkův Brod.