Ostrava nebude během předsednictví hostit ministry

Ostrava – Setkání ministrů školství a ministrů průmyslu zemí Evropské unie, které se původně mělo konat v Ostravě během českého předsednictví, se přesune do Prahy. Důvodem je nedostatečná kapacita prostor v moravskoslezské metropoli. Místo ministrů se v Ostravě sejdou pouze zástupci bruselských velvyslanců a úředníci z ministerstev vnitra.

Ministerští úředníci mají v Ostravě jednat o záležitostech týkajících se schengenského prostoru. Nejvýznamnějším setkáním ve třetím největším českém městě bude ale COREPER I. Při něm se sejdou zástupci velvyslanectví, která mají jednotlivé členské státy při EU. Právě tuto schůzi považuje úřad ministra Alexandra Vondry, který se zabývá evropskými záležitostmi, za dostatečně významnou pro Ostravu.

Zástupci moravskoslezské metropole považují obě akce za bezvýznamné. Aleš Linhart z moravskoslezského krajského úřadu se domnívá, že městský Dům kultury má dostatečné prostory i infrastrukturu a ministerské setkání by se tam konat mohlo.

„Budeme usilovat o to, aby se Ostrava stala místem konání některé z dalších významných událostí. Po dobu našeho předsednictví proběhne mnoho doprovodných konferencí a regionálních projektů. Zájem budeme mít zvláště o ty, které výrazně zviditelní náš kraj a jeho všeobecný potenciál v celé Evropské unii,“ uvedl hejtman Evžen Tošenovský.

Setkání ministrů se mělo uskutečnit 2. až 5. května. Na jeho přípravě se podílel šestičlenný tým tvořený zástupci města a kraje. V souvislosti s návštěvou se předběžně počítalo s uspořádáním galavečera s vážnou hudbou. Pro doprovod měl být připraven výlet po Ostravě a okolí. Zvažovaly se také akce pro veřejnost, na nichž by se prezentovala evropská spolupráce. Podílet se na nich měla mimo jiné Janáčkova filharmonie Ostrava nebo Ostravské muzeum.

Vydáno pod