Ostravské letiště dokončilo rekonstrukci přistávací dráhy

Mošnov - Letiště Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku dnes zprovoznilo celou vzletovou a přistávací dráhu. Rekonstrukce trvala devět měsíců a letiště za ni zaplatilo téměř 115 milionů korun. Modernizovaná dráha dlouhá 3500 metrů umožní lety při nízké dohlednosti. Nové technologie letiště prověří během prázdnin. Od září by mohli lidé létat z Mošnova za stejných podmínek jako z pražské Ruzyně.

Vzletová a přistávací dráha má nové světelné a navigační zařízení, elektroinstalaci i potřebné zdroje energie. Letiště ji rekonstruovalo za plného provozu. „Uzavírali jsme vždy jen část dráhy, abychom neohrozili plynulost provozu a bezpečnost cestujících,“ uvedl ředitel letiště Lubomír Vavroš.

Úpravy dráhy byly podle něho nutné k tomu, aby z ostravského letiště mohly létat stroje i za nízké dohlednosti do dálkových destinací, kdy počasí může hrát významnou roli. „Pokud nově instalované technologie projdou schvalovacím procesem například u Úřadu civilního letectví, bude na podzim ostravské letiště druhým po Praze, z něhož se bude moci létat za podmínek nízkých dohledností,“ řekla mluvčí letiště Michaela Kubešová.

Moravskoslezský kraj, který letiště vlastní od roku 2004, chce do jeho dalšího rozvoje investovat téměř 11 miliard korun. Do roku 2011 vznikne na letišti obchodně-administrativní centrum. Zároveň chce kraj areál napojit na dálnici D47 a rychlostní komunikaci na Slovensko. Letiště se také rozroste o železniční terminál. Do roku 2006 do něj kraj investoval už téměř 440 milionů korun.