Brno-střed vede ode dneška Libor Šťástka

Brno - Městská část Brno-střed má ode dneška nového starostu. Zastupitelé vybrali pětatřicetiletého Libora Šťástku (ODS). Ten chce podle svých slov stabilizovaný a více otevřený úřad, zaměřit se chce i na lepší správu bytového fondu, což obnáší i tvrdší postup vůči neplatičům. Dosavadní místostarosta vystřídal v čele radnice Dagmar Hrubou, která odstoupila kvůli kontroverznímu projektu Wilson.

Chystaná stavba domu Wilson s asi 80 byty a službami patří k nejkontroverznějším záměrům v Brně-střed. Dům chce ve vilové Masarykově čtvrti stavět soukromá firma, část opozice však kritizuje, že pozemky získala netransparentním způsobem a za podmínek, které nejsou pro radnici výhodné. Smlouvy podepsala právě Hrubá.

Kvůli projektu Wilson už bývalou starostku obvinila protikorupční policie ze zneužití pravomoci. Město totiž nedodrželo podmínky smlouvy, kterou bezúplatně získalo bývalý vojenský areál. Pozemek od armády obdrželo s podmínkou, že ho využije nekomerčně. Radnice ale pronajala areál soukromé firmě, která zde chce postavit byty. Ministerstvo obrany už městu za nedodržení podmínek udělilo pokutu deset milionů korun. Bývalé starostce nyní hrozí až deset let vězení.