Na volně žijící živočichy čekají nástrahy

Bartošovice (Novojičínsko) - Záchranná stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích na Novojičínsku připravila výstavu nástrah na zvířata. Nejvážnější zranění zvířatům způsobují především srážky s auty, ve stanici však evidují také popáleniny způsobené elektrickým proudem i jiné druhy poranění.

V Šenově našla jedna z obyvatelek 14. ledna zraněnou samičku káněte lesního. Dravce, kterého pravděpodobně srazilo auto, donesla do psího útulku v Ostravě-Třebovicích. Vedoucí útulku Jaromír Somerlík potvrdil, že dravce převzali a podle zkušeností a knížek ověřili, že jde o káně lesní. Později si pro samičku přijeli pracovníci Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Bartošovicích, kteří zjistili, že pták sice dobře mává křídly, ale špatně stojí.

Srážky s auty, popáleniny způsobené elektrickým proudem, komíny jsou nástrahy, které podle ochránců přírody představují pro státem chráněné živočichy největší nebezpečí. Jan Kašinský ze stanice v Bartošovicích uvedl, že v současné době budují novou expozici, věnovanou nástrahám, se kterými se zvířata mohou setkat. Jeho kolega Petr Orel doplnil: „Expozice bude obsahovat řadu detailů, informačních tabulí a trojrozměrných exponátů.“

V loňském roce ošetřili v Bartošovicích více než 270 zraněných živočichů, z toho přibližně 90 jich srazilo auto, 6 vlak a 65 popálil elektrický proud. Petr Orel vysvětlil, že když se zvíře soustředí na kořist, která je třeba na druhé straně cesty, přestává vnímat okolí a tak může dojít ke střetu s vozidlem.

Podle pracovníků záchranné stanice bude nová expozice dokončena na začátku září.

Vydáno pod