Archeologové objevili u Břeclavi torzo kostela z Velké Moravy

Břeclav - Archeologové objevili v hradišti Pohansko u Břeclavi pozůstatky kostela z dob Velké Moravy. Jde o druhý kostel v oblasti o rozloze 65 hektarů, která byla v devátém století významným společenským centrem. Až dosud se předpokládalo, že měla kostel pouze jeden. Poslední pozůstatky chrámu z období Velké Moravy se podařilo archeologům objevit před 30 lety.

„Nalezli jsme zdivo, tedy maltu, která je podobná maltě z prvního kostela a samozřejmě také kameny. Objevili jsme i části zborcených zdí. Nyní začneme pátrat po základech stavby,“ řekl jeden z archeologů Petr Dresler. Kolem kostela jsou pravděpodobně rozmístěny hroby, které budou kromě ostatků ukrývat i zajímavé předměty. Dnes se například našel korálek.

Kostel stojí v místě, které bylo po dlouhá léta zcela opomíjeno. Koncem 19. století na něm byl postaven seník, který později zchátral. I když nahrnutá zemina v lokalitě nasvědčovala tomu, že by mohla ukrývat nález, archeologové jí nevěnovali větší pozornost. Sonda ale v uplynulých dnech ukázala, že na místě seníku by mohly stát základy kostela - rotundy, které by mohly mít v průměru kolem osmi až deseti metrů.

Vydáno pod