Jihlavští úředníci vyměnili auta za kola

Jihlava - Na kole místo autem jezdí někteří úředníci jihlavského magistrátu na služební jednání. Používají většinou vlastní bicykly, ale magistrát už k tomu účelu zakoupil i služební jízdní kolo.

Robert Volf je manažerem životního prostředí v jedné soukromé firmě. Když si domluvil schůzku s úředníkem magistrátu na parkovišti, vůbec ho nenapadlo, že sem přijede někdo na kole místo v autě. „Docela mě to překvapilo. Čekal bych tak někoho s Fábií, s českým autem, ale tohle bych opravdu nečekal, “ neskrývá překvapení manažer životního prostředí Robert Volf. „Když jedeme někam na jednání, kde nás neznají, tak jsou většinou hodně překvapení,“ potvrzuje vedoucí oddělení odpadového hospodářství jihlavského magistrátu Robert Ďásek.  

Jízdu na kole si úředníci pochvalují.  Po Jihlavě se dopravují mnohem rychleji než autem a snazší je také parkování. Příplatky na vydatnější stravování nebo pitný režim ale nedostávají. „Ne, to určitě ne, v zákoníku práce nic takového není,“ říká Robert Ďásek.

Na schůzky, jednání a správní řízení přijíždět na kole bývá praxí většinou u pracovníků odboru životního prostředí. Jenom za první polovinu letošního roku najeli už 3000 km. „Zatím jsme jenom za pohonné hmoty v našem odboru, kde jezdí ještě 10 kolegů, ušetřili 8000 Kč,“ vypočítává Robert Ďásek. "A to se nebavíme o odměnách pro řidiče a amortizaci vozidel. Je to ekonomické a také jsou tu pozitivní ekologické dopady, „ doplňuje ho mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.  

Pracovní dobu v sedle jízdního kola tráví také někteří městští strážníci v Jihlavě. O služební bicykly už ale projevili zájem také další úředníci magistrátu.