Zlínská fakulta vyloučila studenty za opisování diplomových prací

Zlín - Děkan Fakulty humanitních studií ve Zlíně Vlastimil Švec vyloučil na návrh disciplinární komise dva studenty, kteří předložili k obhajobě zčásti opsané diplomové práce. Dalšího autora bakalářské práce komise navrhla vyloučit podmínečně. Univerzita Tomáše Bati patří od loňského podzimu mezi vysoké školy, které se zavazují, že budou potírat plagiátorství. Zda je práce opsaná, univerzita zjišťuje pomocí systému klíčových slov v internetovém vyhledávači.

„Bakalářská práce měla menší rozsah převzaté části textu,“ objasnil Jan Malý z rektorátu univerzity, proč se disciplinární komise přiklání pouze k podmínečnému vyloučení autora ze studia. Podotkl, že diplomové práce vyloučených studentů měly shodné části s pracemi již dříve obhájenými na Masarykově univerzitě v Brně.

Na konci listopadu odhalilo vedení Fakulty technologické plagiátorství diplomové práce studentky pátého ročníku. Na začátku července se ukázalo, že nepůvodní práci odevzdal i děkan Fakulty multimediálních komunikací Jaroslav Světlík, který podle zjištění etické komise opsal většinu své habilitační práce ze své dříve vypracované doktorské práce. Na plagiátorství upozornil vedení univerzity anonym. Podle rektora Baťovy univerzity Ignáce Hozy docent Světlík poškodil dobré jméno zlínské univerzity.

V systému proti plagiátorům už je 1,1 milionu dokumentů 

Do systému odhalování plagiátorství je zapojeno zhruba 13 vysokých škol, mezi nimi například Univerzita Palackého v Olomouci, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích a Masarykova univerzita v Brně. Nyní je v systému asi 1,1 milionu dokumentů, z toho zhruba 15.000 tvoří podle
koordinátorky projektu Jitky Brandejsové závěrečné práce.

O systém projevily zájem také školy soukromé. Pražská Vysoká škola finanční a správní má v systému vloženo už více než 2000 prací. Smlouvu uzavřela v červnu také brněnská soukromá vysoká škola Brno International Business School. Zájem prý mají i další. Soukromé školy si však členství v systému musí podle Brandejsové na rozdíl od veřejných financovat samy.