Případ otrávených stromů v Beskydech byl odložen

Ostrava - Přesně před rokem někdo neznámý navrtal a otrávil desítky stromů na okraji beskydské obce Trojanovice. Přes velké úsilí policie nebyl pachatel dodnes vypátrán a vyšetřování bylo teď odloženo. Místní pamětníci nepamatují vandalství tak velkého rozsahu. Lesníkům nezbývá nic jiného, než umírající stromy pokácet. Otrava navíc zřejmě zasáhla i další stromy.

12. července minulého roku dosud anonymní vandal v chatové oblasti na okraji obce Trojanovice navrtal více než 40 zdravých stromů. Do navrtaných děr později nalil neznámou chemikálii. „Pracuji tady od roku 1970, ale s tímto jsem se nikdy nesetkal. Je neuvěřitelné, že se dnes takové věci dějí,“ komentoval tehdy nález zničených stromů lesní správce Vojtěch Pavel.  

O rok později je situace patrná na první pohled: většina otrávených stromů již uschla. Vedle nich ale začínají usychat také další stromy. „Je možné, že se ta chemikálie dostala dál. Buď byla vylita přímo do půdy, nebo se od těch umírajících stromů kořeny a vodou šíří dál a napadá sousední stromy. Může to však být i nemocí, která zachvátila jasany,“ nabízí možné příčiny dalšího odumírání stromů revírník Jaroslav Štefek.

S tak velkým počtem otrávených stromů se lesníci v Beskydech setkali vůbec poprvé. Neznámý pachatel podle nich způsobil škodu za několik desítek tisíc korun.