V Olomouci je vystavený obnovený zvon z kostela sv. Michala

Olomouc - Na náměstí v Olomouci před radnicí je ode dneška vystaven třetí ze čtyř obnovených zvonů z věží kostela svatého Michala. Jeho výroba trvala čtyři měsíce. Poprvé se zvon archanděla Michala v kostele rozezvučí spolu s dalšími dvěma 5. října.

Zvon těžký 1920 kilogramů navazuje na dlouhou tradici olomouckých zvonů, která sahá až do 11. století. Staré zvony z chrámů ale zmizely. „Většinou tou příležitostí byla válka, kdy bylo potřeba ze zvonů ulít něco jiného, například vojenský materiál,“ říká primátor města Martin Novotný.

„Svatý Michal neměl žádný zvon již 66 let,“ upozorňuje kaplan chrámu svatého Michala Josef Malota.

Díky sponzorům se podařilo v dílně rodiny Dytrychovy odlít z více než dvanácti tun železa už třetí zvon pro chrám svatého Michala. Ten nese jméno a vyobrazení archanděla, tak jak je na oltáři v kostele. Práce na něm trvaly 4 měsíce. Železo se tavilo 2 hodiny. Odlitek ještě poté 14 dní vychládal.

Na náměstí bude vystavený dvanáct týdnů. Ohlídají ho kamery. Jeho srdce odemkne obsluha denně v šestnáct hodin, aby si každý mohl zazvonit a zároveň třeba přispět na čtvrtý, poslední a největší zvon Panny Marie.