Pasovská dílna odlila obří zvon pro olomouckou katedrálu

Olomouc - Svatováclavská katedrála v Olomouci se konečně dočká nového zvonu. Čtyřapůltunovou Pannu Marii pro ni odlili řemeslníci v historické zvonárně až v německém Pasově. Bronzový kolos bude nyní několik týdnů chladnout, na konci září se dočká požehnání a zavěšení ve věži olomoucké katedrály.

Do začátku odlívání zbývá 24 hodin. Forma budoucího zvonu je už pevně zakopána čtyři metry pod zemí. Kanálky, kterými poteče žhavý bronz, musí být udělány velmi precizně, Pasovští si proto hrají s každou cihlou. Když je hotovo, zapaluje se v peci. Ta pohltí několik stovek bronzových nugetů.

Poslední okamžiky před odléváním, napětí u pece je nepopsatelné. Teplota bronzu v peci právě dosáhla potřebných 1200 °C. „Prosíme Bože, požehnej naší práci ve jménu Otce i Syna i Ducha Svatého,“ pronáší modlitbu jeden z odlévačů.   

Půl roku příprav vyvrcholí během pěti minut. Zvuk žhavého bronzu střídají pouze krátké pokyny mistra a odpočítávání času. „Všechny formy jsme naplnili bronzem, teď budou odpočívat a pomalu chladnout. Tón zvonů ale bude pár týdnů ještě jejich tajemstvím,“ říká Rudolf Perner ze zvonařské dílny v Pasově.

28. září bude zvon Panna Maria poprvé vystaven v olomoucké katedrále. Po požehnání pak v nejvyšší věži začne konečně vyzvánět.