V Hanáckém skanzenu v Příkazích na Olomoucku soutěžili sekáči

Příkazy (Olomoucko) - Desítky soutěžících se dnes sešly v Příkazích na Olomoucku, kde v místním Hanáckém skanzenu proběhla soutěž v ručním sečení obilí a vázání snopů. Už třetí ročník tohoto klání se konal v rámci Rolnických dnů.

Připomenout si sklizeň obilí na Hané za časů našich babiček a dědečků si dnes do Hanáckého skanzenu v Příkazích přišly všechny generace. Účastníci předváděli porotě jak správně nakout kosu, jak ji držet při sečení nebo jak postavit snop, mohl to zkusit každý zájemce. Pořadatel soutěže Jiří Košík si pochvaloval, že po včerejší průtrži se počasí umoudřilo.

Porotu svým výkonem nejvíce zaujal 82letý příkazský rodák Boleslav Vaca. Pracuje s kosou už od svých 10 let, jeho tatínek pěstoval obilí na ploše téměř 20 hektarů a tak při žních nepustil kosu z rukou i celý měsíc. Tu svoji by ale nepůjčil nikomu: „Brousím si ji už léta sám."

Nejen sečení ale také kvalitu strniska nebo zručnost při vázání snopů hodnotila porota, mnohdy záleželo právě na sekáči, jak uspěje samotný vazač. Vazačka paní Charlota Hojeka si vyzkoušela, že tato práce není žádná legrace. Jak ale sami pořadatelé tvrdí, nejde jen o body a soutěžení, vyzkoušet si tvrdou práci našich předků mohli všichni zájemci.

Obilí teď bude schnout ve snopech asi dva týdny, potom je pořadatelé převezou do stodoly a 6. září před zraky návštěvníků skanzenu vymlátí.