Brno v říjnu přivítá velkou výstavu o Tutanchamonově hrobce

Brno - Velká putovní výstavu Tutanchamon - jeho hrob a poklady, která se věnuje jednomu z největších objevů egyptologie, začne 19. října v bývalé velkoprodejně v Brně-Štýřicích. Autoři výstavy vytvořili přesné kopie asi tisícovky předmětů nalezených v pohřební výbavě faraona a rekonstruovali všechny tři místnosti jeho hrobky. Lidé si prohlédnou hrobku tak, jak ji viděli její objevitelé, v odpovídající velikosti. Do 28. září bude současně otevřena vídeňská výstava, která nabízí 150 originálních artefaktů.

Návštěvníci budou moci detailně prozkoumat nejvýznamnější nalezené předměty včetně kopie faraonovy slavné zlaté masky. Doprovodné materiály a multimédia poskytnou návštěvníkům řadu podrobností o životě starých Egypťanů.

Tutanchamon nebyl příliš významný faraon. Jeho hrobka je ale výjimečná tím, že se zachovala neporušená a nevykradená. Proto objev archeologa Howarda Cartera vyvolal v roce 1922 vlnu zájmu po celém světě.

Během prací v Tutanchamonově hrobce nebo krátce po nich zemřelo několik lidí. Prvním z nich byl lord Carnarvon, který výzkum financoval. Zrodila se tak legenda o faraonově kletbě, jež prý zahubí každého, kdo do hrobky vstoupí.

Podle pozdějších lékařských průzkumů zahynulo za 12 let osm z 58 lidí, kteří v hrobce pracovali. Sám Carter se dožil 66 let a lékař, který faraona pitval, zemřel v 75 letech. Vědci přesto soudí, že na některá úmrtí měl faraon vliv - příčinou onemocnění mohly být spory plísní, které se v Tutanchamonově hrobce rozmnožily.